skip to Main Content

Planten

Vlinders en bloemen. Die horen onafscheidelijk bij elkaar. Daarom is de tropische tuin van Vlinderparadijs “Papiliorama” ook volledig ingericht met planten en bloemen die voor de vlinders erg belangrijk zijn. Dat kunnen bloemen zijn die nectar leveren als voedsel voor de vlinders, of planten, struiken of bomen die als voedsel (blaadjes) dienen voor de rupsen.

Geprobeerd wordt om het gehele jaar door zoveel mogelijk bloeiende planten in de tuin te hebben, zodat de vlinders zichzelf kunnen voorzien van nectar. Dat is in de wintermaanden moeilijker dan in de zomermaanden, maar door de keuze van de planten is het bijna niet nodig om extra voeding door middel van kunstbloemen in de tuin te plaatsen

In tegenstelling tot de meeste andere vlindertuinen in Nederland en daarbuiten, zullen hier dus vrijwel geen decoratieve planten staan, maar hebben de planten altijd een belangrijke functie in het leven van de vlinders.

Er zijn diverse planten in de tuin aanwezig, die als doel hebben opgegeten te worden door de aanwezige rupsen. De vlinders kunnen hun eitjes op de bladeren afzetten, en de rupsen eten dan de bladeren van de planten. Daardoor kan het lijken dat de tuin een “onverzorgde” indruk heeft, maar de natuurlijke gang van zaken is meer belangrijk dan hoe de bezoeker er op dat moment tegen aan kijkt.

Planten die daarvoor worden gebruikt zijn onder meer de Bananenbomen (Musa), het Indisch Bloemriet (Canna), Cestrum en de Zuurzak (Annona).

De meest voorkomende planten in de tuin zijn de Verkleurbloem (Lantana camara), de Pentas (Pentas lanceolata), de Zijdeplant (Asclepias currasavica) en de Stachytarpheta (Stachytarpheta indica). Deze vier soorten zorgen voor de grootste nectarproductie in de tuin. Daarnaast staan nog enkele tientallen andere soorten in de tuin te bloeien, waaronder diverse soorten Chinese rozen (Hibiscus), Heliotropium, Ruellia, Amaryllis, Crinum, Hamelia, Clerodendron, Jasminium en nog veel meer.

Verder zijn er nog diverse bomen in de tuin te vinden, waaronder 3 soorten Bananenbomen, Acaciabomen, Cacaobomen, Koffiebomen, Cherimola bomen en Oleanders.

Back To Top